Paro-preventieassistent

Verder ontwikkelen?

Zoek je meer verdieping en uitdaging in je werk als preventieassistent? Dan is de opleiding paro-preventieassistent iets voor jou!

Tijdens deze opleiding staat de preventie van (de progressie van) parodontitis centraal. Hiervoor gaan we dieper in op de theoretische aspecten van de parodontologie waarbij tevens in wordt gegaan op de relatie tussen parodontitis en de algehele gezondheid (o.a. diabetes, hart en vaatziekten etc.). Bij het voorkomen van (de progressie van) parodontitis speelt gedrag een cruciale rol. Daarom wordt tijdens deze cursus dieper ingegaan op de verbale en non-verbale communicatie, psychologie en gedragsbeïnvloeding. Hierbij wordt gebruik gemaakt van nieuwe inzichten uit de gedragswetenschappen. Ook leer je werken met curettes en ultrasoon-tips om subgingivaal te reinigen. Je leert denken in termen van risico, behandelkeuzes onderbouwen en kunt inschatten welke situaties aanleiding geven om te overleggen met de mondhygiënist of tandarts.

Onze uitgebreide training omvat zowel theoretische kennis als praktische vaardigheden, en stelt je in staat om effectief te communiceren en samen te werken met je patiënt aan een optimale mondgezondheid. De volgende zaken komen aan bod:

Theorie:
-Paro-preventieassistent in het kader van de wet BIG

-Parodontitis in relatie tot de algehele gezondheid en risicofactoren
-De nieuwe richtlijn voor parodontologie
-Parodontale behandeling
-Parodontale nazorg

Praktijk:
-Curettes 11/12, 13/14 en 1/2

-Ultrasoon parotip
-Meten pockets
-Mondgezondheid analyseren
-5 patiënten met een verhoogd risico op parodontitis (PPS 2) en paropatienten in de nazorg (PPS 2/3) onder begeleiding van onze docenten

Communicatie:
-Parodontale situatie en individuele risicofactoren kunnen uitleggen aan patiënt.

-Onderbouwen van recall-termijn op basis van parodontale situatie en risicofactoren.
-Patiënt belang en de waarde van de parodontale nazorg kunnen laten inzien.
-Zorg op maat leveren en shared decision-making.
-Goed aansluiten op de wensen en voorkeuren van de patiënt.
-Weerstand wegnemen.
-Non-verbale communicatie
-Notities in het EPD

N.b. Ons communicatie onderwijs is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten uit de gedragswetenschappen.

Waarom is deze cursus zo kort in vergelijking met andere cursussen?
De duur van de cursus betreft 7 dagen ( 5 kliniekdagen en 2 collegeavonden). De sterke mate van begeleiding (altijd een student-docent ratio van 1 op 1) maakt dat je snel kunt leren en er minder dagen nodig zijn dan bij minder begeleiding. Daarnaast is het door de individuele begeleiding mogelijk om voor elke cursist een programma op maat te maken. We borduren voort op de kennis en vaardigheden die je reeds hebt verworven. Daardoor krijg je precies de begeleiding die je nodig hebt en zijn er geen onnodige cursusdagen. Verder leer je tijdens deze cursus niet om een initiële behandeling uit te voeren. Deze werkzaamheden behoren in onze ogen tot de mondhygiënist. Wij denken dat de paro-preventieassistent juist een bijzonder goede aanvulling kan zijn op het mondzorgteam door patiënten met een verhoogd risico op parodontitis en parodontitis patiënten in de nazorg veilig en effectief te behandelen. In deze opleiding ligt de nadruk daarom vooral op het voorkomen van (de progressie) van parodontitis.

 

 

Gedurende de gehele cursus wordt je aan de stoel 1 op 1 begeleid. We bouwen verder op de kennis en vaardigheden die je reeds hebt opbedaan. Zo sluiten wij naadloos aan op jouw leerbehoeften en wensen. Wij begrijpen dat niet iedereen op dezelfde wijze leert of dat op hetzelfde tempo doet. Dat geeft niets. Deze cursus kunnen we volledig op jou afstemmen.

Ook bij jou in de praktijk.
Deze cursus kan ook incompany gegeven worden. Omdat de communicatieve vaardigheden in tweetallen wordt geoefend, kan de incompany vanaf twee cursisten plaatsvinden.

Wat kost het?
Kosten voor deze cursus is € 3750,- (exclusief reiskosten bij incompany cursus)

 

Voorjaarscursus Paro-preventieassistent start op 13 maart  2025.

Theorie online (live) via MS Teams
13 en 20 mrt, van 19:00 tot 21:00.
Bespreking van casuïstiek, gedragsbeïnvloeding- en communicatietrainingen zullen op de praktijkdagen plaatsvinden.

Praktijk Den Bosch 
15 mrt, 22 mrt, 5 apr, 10 mei en 17 mei
Van 10:00 tot 16:00

Alvast een plek reserveren? Neem gerust contact met ons op.